تعریف:
مهندسي خط و سازه هاي ريلي در زمينه طراحي هندسي مسير و زيرسازي و روسازي راهآهن و سازههاي فني گوناگون مانند پل، تونل، ديوار و تراشه مطالعه ميکند. يک مهندس خط و سازههاي ريلي بايد در زمينه ناوگان و مسير حرکت دروسي را بگذراند. همچنين در زمينه زيرسازي و روسازي راهآهن و ابنيه فني اين مسير لازم است که اطلاعات تخصصي داشته باشد. چون ابنيه فني که در خطوط راهآهن به کار ميرود، تحت تأثير نيروهاي ديناميکي قرار ميگيرند در حالي که سازههاي متداول، رفتاري غير از اين دارند.
توانایی :
دانشجوي سازههاي ريلي بايد سختکوش، جدي و مقاوم بوده و آمادگي کار در هر شرايطي را داشته باشد چون کار اصلي يک مهندس خط و ابنيه در بيابان، دشت، کوير و کوهستان است و فردي که وارد اين رشته ميشود بايد به کارهاي اجرايي علاقهمند باشد.
برخی دروس تخصصی :
دینامیک ، مکانیک خاک ، مصالح ساختمانی ، رسم فنی و نقشه کشی ، مقررات عمومی حرکت ،نقشه برداری و عملیات
گرایشها(در مقطع کارشناسی) :
اين رشته در کارشناسي گرايش ندارد.
گرایشها(در مقطع کارشناسی ارشد) :
مهندسي خط و سازه هاي ريلي در مقطع کارشناسي ارشد داراي گرايش هاي «ماشينهاي ريلي»، « حمل و نقل ريلي»، «کنترل و علائم»، «خطوط راه آهن» و «راه آهن برقي» مي باشد.
گرایشها(در مقطع دکترا) :
در مقطع دکتري نيز قابل تحصيل و دارای همان گرایشهای کارشناسی است.
موقعیت شغلی :
بازار کار مهندسي خط و سازههاي ريلي مانند مهندسي ماشينهاي ريلي است با اين تفاوت که فارغالتحصيل اين رشته ميتواند علاوه بر صنعت راهآهن، موقعيت شغلي يک مهندس عمران را نيز داشته باشد.در حقیقت این رشته از گرایشهای مهندسی عمران بوده و دانشگاه علم و صنعت قطب اصلی آن است.