تعریف :
معماري تركيب، طراحي و پديدآوردن فضاي زيست انسان در طبيعت است؛ كه اين فضا ميتواند مسجد، بيمارستان، مسكن، مدرسه و يا هر فضاي ديگري باشد كه شهر را به وجود ميآورد. رشته معماري داراي دو جنبه هنري و فني است كه درسهاي طراحي، زيبايي شناسي و نحوه زيبا كردن حجمها ، نماها و پلانها به هنر بر ميگردد و دروسي مثل سازههاي بتني و فلزي، مقاومت مصالح، ايستايي، تاسيسات مكانيكي و الكتريكي به جنبه فني اين رشته مربوط ميشود. معماري بيش از آنكه علم و تكنيك باشد، ذوق و سليقه و استعداد است و معمار كسي است كه طرحهاي فردياش با نقاشي و مجسمهسازي رقابت كند و در واقع بتواند مجسمهاي كاربردپذير بسازد. به همين دليل ميتوان گفت كه معمار يك هنرمند است و بايد مانند هر هنرمند ديگري چشم، ذهن و دستي توانا داشته باشد.
توانایی :
در اين رشته دروس هنري اهميت بيشتري داشته و دروس علمي و فني در راستاي دروس هنري است. دانشجوي اين رشته علاوه بر توانمندي در طراحي و قدرت تجسم و خلاقيت، لازم است كه در درس رياضي بخصوص در هندسه قوي باشد چون براي آموزش فن و تكنيك معماري بايد دروسي مثل هندسه كاربردي ، هندسه مناظر و رياضيات و آمار را مطالعه كرد. با توجه به دروس خاص اين رشته و نياز به عكسبرداري، تهيه نقشه و … به نظر ميرسد در مقاطعي هزينه تحصيل در اين رشته بالا باشد.
برخی دروس تخصصی :
مبانی نظریه معماری ، برداشت از بناهای تاریخی ، مقاومت مصالح و سازههای فلزی ، سازههای بتنی ، نقشه برداری ، درک هندسی محیط
گرایشها (در مقطع کارشناسی) :
این رشته در کارشناسی دارای گرایش نمیباشد.
گرایشها (در مقطع کارشناسی ارشد) :
این رشته در مقطع کارشناسی ارشد داری گرایشهای «معماری منظر» ، «معماری اسلامی» ، «مطالعات معماری ایران» ، «بازسازی پس از سانحه» و «معماری داخلی» میباشد.
گرایشها (در مقطع دکترا) :
اين رشته در مقطع دکتري هم قابل تحصيل است.
موقعیت شغلی :
مهندس معمار مي تواند علاوه بر طراحي بناها، به طراحي و ساخت ماکت و طراحي معماري داخلي بپردازد يا به عنوان ناظر ساخت فعاليت بکند. در ضمن فارغ التحصيل معماري آمادگي کار در رشته هاي مرتبط با معماري مثل طراحي صحنه يا طراحي صنعتي را نيز داراست.